logo_shadow2
Friss információ:

A tegnapi napon (2020.05.28) kihirdették a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény, valamint egyes kapcsolódó törvények módosításáról szóló 2020. évi XXXIII. törvényt, amely módosítást tartalmaz a felsőfokú szakirányú továbbképzésben szerzett szakképzettség használatát illetően.

Gyakorlatilag az alap- és mesterképzésben szerzett szakképzettségekre szűkíti a védett címek körét.

Részletesebb tájékoztatással az új szabályozás értelmezését követően jelentkezünk.

Az információkat folyamatosan frissítjük. Az alábbi tájékoztatás a 2020.05.28-ig érvényes rendelkezések alapján készült:Kedves Kollégák!

A Magyarországi Coach-szervezetek Szövetsége 2019. decembere óta folyamatosan nagy erőkkel dolgozik azon, hogy a coach szakmát érintő jogszabályi változásokat a legnagyobb alapossággal megismerje, azok hatásait a coach szakemberekre nézve pontosan feltárja, és megoldásokat találjon a kialakult helyzetre. Munkánk eredményeit két kiadott állásfoglalásban foglaltuk össze 2020. februárban illetve márciusban, amelyek továbbra is elérhetőek a Coach Szövetség honlapján.

Az utóbbi hetekben tovább folytattuk az egyeztetéseket a törvénymódosítások szakmánkra gyakorolt hatása kapcsán. A Magyarországi Coach-szervezetek Szövetsége képviseletében több konzultációt folytattunk társ szakmák szervezeteivel, felnőttképzési szakértővel, részt vettünk felnőttképzési fórumon, szakvéleményeket kértünk, és beszereztük az Innovációs és Technológiai Minisztériumból érkezett állásfoglalásokat a coach szakmát illetően.

Mindezen begyűjtött információt megvizsgálva egyértelművé vált, hogy a korábban hatályos felnőttképzési törvények sem tették lehetővé, hogy a 2013. előtt akkreditáltnak nevezett, és a 2013-tól úgynevezett "d" körös engedélyezett felnőttképzések képesítést adjanak, ahogy a szabadpiaci képzések sem adhattak / adhatnak ilyet. Ez azt jelenti, hogy minden olyan coach képzés, ami nem egyetemi szakirányú továbbképzés, valójában kompetenciafejlesztő szintű képzésnek minősül, nem ad végzettséget, vagy szakképzettséget, nem jogosít címhasználatra. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium 2020. március 25-én kelt újabb írásbeli tájékoztatása arra a kérdésre, hogy csak az használhatja-e a coach szakképzettséget, aki felsőoktatásban szerezte, megerősítette, hogy , csak az ilyen módon megszerző személy jogosult annak használatára". A 2020. február 15-én életbe lépett törvényi változás tehát annyit tesz hozzá a korábbi szabályozáshoz, hogy kimondja, hogy szabálysértési eljárás keretében szankcionálható, ha valaki nem a korábban is érvényes szabályozásnak megfelelően jár el.

Éppen ezért arra kérünk minden Kollégát, hogy akit érint, mindenképpen vegye figyelembe ezen körülményeket, és eszerint járjon el a titulusa és tevékenysége használatában. A Magyarországi Coach-szervezetek Szövetsége a jogszabályokhoz illeszkedve megtette a szükséges változtatásokat a coachszovetseg.hu oldalon működtetett Szaknévsorban, így alapbeállításként már nem szerepel a coach megnevezés a regisztrált szakembereknél, a titulus beállítása utólag lehetséges.

A helyzetben való továbblépés érdekében a Magyarországi Coach-szervezetek Szövetsége felvette a kapcsolatot az Emberi Erőforrások Minisztériumával, valamint az Innovációs és Technológiai Minisztériummal. Ezen kívül Magyarországi Coach-szervezetek Szövetsége és tagszervezeteink, az ICF, az EMCC és az ECA, egyeztetéseket folytattak több felsőoktatási intézménnyel annak érdekében, hogy a korábban elvégzett coach képzések és igazolt coaching tapasztalat beszámítható legyen az egyetemi coach képzésekbe, így aki továbbra is coachként szeretne dolgozni, és használni ezt a megnevezést, annak legyen lehetősége megszerezni a diplomát úgy, hogy egy ráépülő képzést végez el az addig elvégzett képzéseinek és szakmai tapasztalatának figyelembe vételével. Ennek eredményeképp már 2020. szeptemberétől több hazai egyetemen elindulnak a ráépülő coach képzések, amelyekre már elindult a jelentkezés. Ezek részleteiről hamarosan további tájékoztatással fogunk szolgálni a coachszovetseg.hu oldalon, a Magyarországi Coach-szervezetek Szövetségének Facebook oldalán, és tájékoztató levélben is.

A Magyarországi Coach-szervezetek Szövetsége elnöksége nevében
dr. Stefany-Tóth Judit elnök, Dobos Elvira általános alelnök


Mellékletek:

1. Tájékoztató coach szakképzettség használatáról: melleklet1_btn.png
2. Felnőttképzési szakértői vélemény: melleklet1_btn.png
3. Tájékoztatás a Technológia és Innovációs Minisztériumtól: melleklet1_btn.png
4. Kuruzsló tv álláspont: melleklet1_btn.png