logo_shadow2
Az információkat folyamatosan frissítjük.Kedves Kollégák!

A 2020. július 31-ével életbe lépő 2011. évi CCIV. törvény, valamint egyes kapcsolódó törvények módosításáról szóló 2020. évi XXXIII. törvény módosítja a felsőfokú szakirányú továbbképzésben szerezhető szakképzettségekre vonatkozó használatot. A módosítás lényege, hogy a szakirányú továbbképzésben szerezhető szakképzettségeket kiveszi a védett címek köréből.

Az új, módosított, július 31-től érvénybe lépő jogszabály vonatkozó szövegrésze:

"52/B. § Az e törvény által szabályozott, alapképzésben vagy mesterképzésben megszerezhető szakképzettséget, tudományos fokozatot, címet vagy rövidítést csak az arra jogosult használhatja. Nem lehet az e törvény által szabályozott tudományos fokozattal, címmel vagy rövidítéssel összetéveszthető tudományos fokozatot vagy címet adományozni, illetve az e törvény által szabályozott, alapképzésben vagy mesterképzésben megszerezhető szakképzettséggel, tudományos fokozattal, címmel vagy rövidítéssel összetéveszthető szakképzettséget, tudományos fokozatot, címet vagy rövidítést használni.”

Ez azt jelenti, hogy 2020. július 31-től a “coach" kikerült a védett szakképzettség megnevezések köréből, ezáltal újra bárki által használható, függetlenül attól, hogy rendelkezik-e egyetemi szakirányú továbbképzésen szerzett szakképzettséggel, vagy végzett-e bármilyen képzést.

Arra azonban szeretnénk felhívni a kollégák figyelmét, hogy ez a módosítás a felnőttképzési tanfolyamokra vonatkozó szabályokon nem változtatott, azok továbbra is érvényesek. Ez azt jelenti, hogy Coach szakképzettséget csak a felsőfokú szakirányú továbbképzésben lehet szerezni. A felnőttképzés keretében végzett coach képzések, tanfolyamok nem adtak, nem adhattak és a jelenleg sem adnak végzettséget vagy coach szakképzettséget.

Erről részletes információ a honlapon lévő tájékoztató levelünkben, és a csatolt felnőttképzői szakértői véleményben olvasható.

A Magyarországi Coach-szervezetek Szövetsége elnöksége nevében
dr. Stefany-Tóth Judit elnök, Dobos Elvira általános alelnök


Mellékletek:

1. Tájékoztató coach szakképzettség használatáról: melleklet1_btn.png melleklet1_btn.png
2. Felnőttképzési szakértői vélemény: melleklet1_btn.png
3. Tájékoztatás a Technológia és Innovációs Minisztériumtól: melleklet1_btn.png
4. Kuruzsló tv álláspont: melleklet1_btn.png